Re: Agriculture
Հայաստանում առաջին անգամ խոշոր եղջերավոր անասուններին կհամարակալեն
13 Մարտի 2014 - 12:21
Հայաստանում առաջին անգամ կհաշվառեն և կհամարակալեն խոշոր եղջերավոր կենդանիներին:
Որոշումն ընդունվեց ՀՀ կառավարության նիստում: Նպատակը` Հայաստանի Հանրապետությունում առկա գլխաքանակի, դրանց սեռի, ցեղի և գտնվելու վայրի, տեղաշարժի մասին հավաստի տեղեկությունների ստացումն ու անասնաբուծական արտադրանքի ծավալների կանխատեսումն է:
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարար Սերգո Կարապետյանը նշեց. «Այն կնպաստի նաև վաճառվող մսի և մսամթերքի նկատմամբ սպառողների վստահության բարձրացմանը, պետական պատվերի շրջանակներում հակահամաճարակային միջոցառումների լիարժեք իրականացմանը և հիվանդությունների կանխարգելմանը, անասնաբուժական վերահսկմանը»:
Ըստ նրա` կենդանիների համարակալումը թույլ կտա լավագույնս վերահսկել երկրի ներսում կենդանիների տեղաշարժը, ինչպես նաև ապահովել միջազգային ստանդարտներով սահմանված պահանջները՝ միջազգային շուկա մուտք գործելը:
HayNews.am
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Agriculture
Collapse
X
-
Re: Agriculture
I wonder why it is that i can come up with a bunch of ways to use all that land productively but these authorities cannot?
Originally posted by Vrej1915 View PostՍյունիքի արոտավայրերի հարցը «փակված է»
05.10.2013
Հայաստանի Սյունիքի մարզի արոտավայրերը իրանցիներին վարձակալության տալու հարցը փակված է՝ նման բան տեղի չի ունենա: Այդ մասին այսօր Ջերմուկում կայացած ճեպազրույցի ժամանակ հայտարարեց տարածքային կառավարման փոխնախարար Վաչե Տերտերյանը:
«Ազատություն» ռադիոկայանի հարցին՝ հնարավո՞ր է արդյոք, որ այդ խնդիրը հետագայում ևս բարձրացվի, փոխնախարարը արձագանքեց․ - «Բացառում եմ»:
Իրանական կողմը Սյունիքի մարզի արոտավայրերը վարձակալելու ցանկություն էր հայտնել դեռ անցած տարի, կար նաև նախնական համաձայնություն Սյունիքի մարզի և Իրանի Արևելյան Ատրպատական նահանգի միջև: Թեև որևէ վերջնական պայմանագիր չէր կնքվել, տեղի բնակչությունը և բնապահպանները բողոքում էին այդ ծրագրի դեմ:
Սարգիս Հարությունյան, Ջերմուկից
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
Սյունիքի արոտավայրերի հարցը «փակված է»
05.10.2013
Հայաստանի Սյունիքի մարզի արոտավայրերը իրանցիներին վարձակալության տալու հարցը փակված է՝ նման բան տեղի չի ունենա: Այդ մասին այսօր Ջերմուկում կայացած ճեպազրույցի ժամանակ հայտարարեց տարածքային կառավարման փոխնախարար Վաչե Տերտերյանը:
«Ազատություն» ռադիոկայանի հարցին՝ հնարավո՞ր է արդյոք, որ այդ խնդիրը հետագայում ևս բարձրացվի, փոխնախարարը արձագանքեց․ - «Բացառում եմ»:
Իրանական կողմը Սյունիքի մարզի արոտավայրերը վարձակալելու ցանկություն էր հայտնել դեռ անցած տարի, կար նաև նախնական համաձայնություն Սյունիքի մարզի և Իրանի Արևելյան Ատրպատական նահանգի միջև: Թեև որևէ վերջնական պայմանագիր չէր կնքվել, տեղի բնակչությունը և բնապահպանները բողոքում էին այդ ծրագրի դեմ:
Սարգիս Հարությունյան, Ջերմուկից
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
MINISTRY EXPECTS 245 THOUSAND TONS OF GRAPES TO BE HARVESTED THIS YEAR
24 thousand tons of grapes were purchased this year by 16 organizations
at the price of 145 AMD a kilogram in the Ararat Valley and at 135
AMD in Tavush province of Armenia, Aysor.am was informed by Deputy
Minister of Agriculture Robert Makarian.
According to him, demand for grapes amounts to 170 thousand tons this
year as compared with 157 thousand tons last year.
There are 17,415 officially registered vineyards in Armenia, 15,720
of which are fruit-bearing.
Agriculture Ministry expects 245 thousand tons of grapes to be
harvested this year - the same amount as in 2012.
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
ARARAT ARMENIAN BRANDY, OUR DRINK OF THE WEEK!
OC Weekly, CA
Sept 20 2013
By Dave Lieberman
Armenians have been making wine for so long that there's serious
scholarly debate whether they were the first winemakers in the world.
Let's put it this way: they were pressing and fermenting grapes while
my northern European ancestors were still figuring out that pointy
things kill animals and long before the great Mesoamerican empires
discovered the miracle of getting the nutrients out of corn.
It's no surprise, then, that when the secrets of distillation swept
the globe, some of that Armenian wine turned into brandy, which,
given the technology of the time, was sealed up in wooden casks to
keep for later, lending it a dark color and a warm, rich, spicy taste
imparted by the wood.
There used to be many brandy makers; when Armenia was joined to the
Soviet Union, the Yerevan Brandy Company was given a monopoly, and its
Ararat brands were the only brands of Armenian brandy for many years.
There's a (probably apocryphal) story that Josef Stalin gave Winston
Churchill a bottle of Armenian brandy that was so good that Churchill
ordered several cases. Regardless, the fact is that "cognac" is
the country's most well-known export, and it's only increased since
Yerevan Brandy Company was purchased by Pernod-Ricard in 1998.
Speaking of Pernod-Ricard, the French get a little nettled when they
see labels that say Cognac on bottles that don't come from Cognac,
so in the interests of international harmony, the Armenian government
decided pretty much unilaterally that the Armenian product would be
called arbun, which is supposed to be a play on words for the Armenian
word for "drunk" (which I don't buy--"drunk" in Armenian is harbats).
If you call it arbun, no Armenian will have the least clue what you
mean--they still call it kanyak, French hand-wringing nothwithstanding.
Drunk neat, Akhtamar (the 10-year brandy) has a softer edge than
Cognac, but a much more floral, rich, herbaceous taste. This is
something you can put in a snifter and serve to your guests after
dinner, then make them guess what they're drinking.
If you're going to mix it (in which case you may want to buy a younger
brandy), adjust the sweetness of your xxxxtail down a bit; for example,
don't sugar the rim of a Sidecar made with Armenian brandy, and add
an extra dash or two of pungent bitters to your Old Fashioned.
This will account for the natural sweetness of the brandy. Don't stop
there, though--with bitters on top of the meringue a la Pisco sour, it
makes a wonderful sour; add it to wine to make an outstanding sangria.
Brandy is one of the next big things, now that we're at full saturation
on vodka, American whiskey, and tequila. As demand rises, there'll be
a renaissance in Armenian brandies; get ahead of the curve and pick
up a bottle of this at Hi-Time Wine so you know what to compare the
newcomers to.
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
Originally posted by bell-the-cat View PostAnd in Armenia it is your patriotic duty to consume contaminated products?
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
Originally posted by Haykakan View PostBS, BS, and more BS. This is a economic tool the USA government has been using against Armenia for years now. They did the same sxxxxt to Jermuk products. This is simply Americas way of punishing Armenia.
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
Originally posted by Vrej1915 View PostLORI CHEESE: UNSAFE FOR UNITED STATES BUT SAFE IN ARMENIA?
Marine Madatyan
In August of this year, the U.S. Food and Drug Administration blocked the importation of a certain type of Lori Cheese from Armenia on sanitary grounds.
14:44, September 18, 2013
In August of this year, the U.S. Food and Drug Administration blocked
the importation of a certain type of Lori Cheese from Armenia on
sanitary grounds.
The FDA website says the cheese in question, manufactured by the
Gyumri firm AMM LLC, is unsafe for consumption and appears to have
been contaminated.
On September 13, the FDA published alist of cheeses from imported from
various countries that based on FDA sampling and analyses appear to
contain microbiological contamination.
The list states that the Lori cheese in question appears to contain
Escherichia coli (Typical).
AMM LLC manager Astghik Hakobyan told Hetq that they started to export
the cheese to the U.S. this year.
"We know that the examination is ongoing and have received no final
results. But we have analysis results from Armenia and nothing was
found in the cheese," Hakobyan said.
Hakobyan couldn't say what laboratory in Armenia analyzed the cheese.
She added that the cheese had also been examined by the Ministry of
Health's Food Safety Inspectorate.
Armenia's Food Safety Inspectorate last published a report on AMM
LLC cheese in August, 2012.
That report found the cheese of 18 manufacturers out of the 59 sampled
as unsafe due to the presence of various bacteria including E. coli.
AMM LLC was one of the 18 manufacturers.
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
LORI CHEESE: UNSAFE FOR UNITED STATES BUT SAFE IN ARMENIA?
Marine Madatyan
In August of this year, the U.S. Food and Drug Administration blocked the importation of a certain type of Lori Cheese from Armenia on sanitary grounds.
14:44, September 18, 2013
In August of this year, the U.S. Food and Drug Administration blocked
the importation of a certain type of Lori Cheese from Armenia on
sanitary grounds.
The FDA website says the cheese in question, manufactured by the
Gyumri firm AMM LLC, is unsafe for consumption and appears to have
been contaminated.
On September 13, the FDA published alist of cheeses from imported from
various countries that based on FDA sampling and analyses appear to
contain microbiological contamination.
The list states that the Lori cheese in question appears to contain
Escherichia coli (Typical).
AMM LLC manager Astghik Hakobyan told Hetq that they started to export
the cheese to the U.S. this year.
"We know that the examination is ongoing and have received no final
results. But we have analysis results from Armenia and nothing was
found in the cheese," Hakobyan said.
Hakobyan couldn't say what laboratory in Armenia analyzed the cheese.
She added that the cheese had also been examined by the Ministry of
Health's Food Safety Inspectorate.
Armenia's Food Safety Inspectorate last published a report on AMM
LLC cheese in August, 2012.
That report found the cheese of 18 manufacturers out of the 59 sampled
as unsafe due to the presence of various bacteria including E. coli.
AMM LLC was one of the 18 manufacturers.
Leave a comment:
-
Re: Agriculture
Ցորենի աննախադեպ բերք է սպասվում. ԱՎԾ
06 Սեպտեմբերի 2013 - 19:02
ԱՎԾ-ի տվյալներով՝ 2013 թ.-ին հացահատիկային և հատիկաընդեղեն մշակաբույսերի ընդհանուր ցանքատարածությունները կազմել են 17.8529 հա, նախորդ տարվա՝ 17.1816 հա-ի փոխարեն:
Օրվա օպերատիվ տվյալներով՝ հնձվել է ցանքերի շուրջ 92 %–ը և արտադրվել՝ 491 հազար տոննա համախառն բերք: Միջին բերքատվությունը 29.8 ց/հա է, նախորդ տարվա 26.5 ց/հա-ի դիմաց: Կանխատեսվում է, որ այս տարի հանրապետությունում կհավաքվի 530-535 հազար տոննա համախառն բերք, նախորդ տարվա 456.1 հազար տոննայի փոխարեն:
Այս տարի ցորենի ցանքատարածությունները կազմել են 99.708 հա, նախորդ տարվա՝ 93.476 հա-ի փոխարեն: Օրվա օպերատիվ տվյալներով՝ հնձվել է դաշտերի շուրջ 93 %–ը, արտադրվել՝ 285 հազար տոննա ցորեն: Միջին բերքատվությունը կազմել է 30.6 ց/հա, նախորդ տարվա 25.9 ց/հա-ի փոխարեն: Կատարված հաշվարկների համաձայն, այս տարի սպասվում է 305-310 հազար տոննա բերք, նախորդ տարվա 243.1 հազար տոննայի դիմաց:
HayNews.am
Leave a comment:
Leave a comment: